Kryp
Det var väldigt jämn röstning mellan kryp, apportering och framåtsändande, så vi börjar med krypet :)
Så här ska jag visa och berätta lite hur jag tänker kring det momentet :) De delar jag ser i krypet, och som jag tränar in var för sig är:
- - Nerläggande vid sidan / startrutin
- - Positionen
- - Tekniken
- - Vändningar
- - Uppsitt vid sidan
- - Stadga
- - Uthållighet / styrka
Sen är det så klart flera små delar i varje del, men, jag ser till att träna detta var för sig i början, och även oftast på träning, det är sällan jag kör hela momentet.
Jag har tränat in krypet, och de flesta moment, på olika sätt på mina hundar, dels för att de är olika individer, men även för att hela tiden utvecklas som hundtränare, och instruktör.
Med Turbo använde jag mig utav handtarget, han ska dutta och låsa fast sin nos i min hand, det är något jag tränar it och använder mig av i flera delar, inte bara krypet... Mer om det en annan gång!
I början får han ligga framför mig, och dutta nosen i handen, sedan har jag handen längre och längre i från honom, i början vill jag inte att han skuttar fram för att nå handen, gör han det så har jag handen närmare nästa gång, jag vill att han börjar sträcka sig fram mot handen, sakta och försiktigt. Turbo kryper med bakbenen bakom sig, och de första övningarna där han lärde sig att sträcka sig fram, gjorde att bakbenen hamnade bakom istället för att skutta fram.
https://www.youtube.com/watch?v=6QZOwygtLXc
Det gäller att ha tålamod i inlärningen av krypet, låt det ta tid, kör korta stunder, då det lätt blir tungt och jobbigt för hunden att krypa, och blir den trött så går det ut över tekniken, så några steg, ta upp hunden och låt den röra på sig innan ni kör några steg till. Hunden använder muskler den annars inte använder när den kryper, så det tar tid innan hunden blir stark i krypet.
Börja med att håll target handen framför hunden, så nära att den inte behöver röra sig för att dutta i den, upprepa detta och flytta handen längre och längre ifrån hunden, om vi flyttar den för långt, brukar hunden resa sig, eller skutta fram, så ta det lugnt och försiktigt, det är nästan bättre att flytta handen för att få rörelse medan hunden har nosen fast i handen, då är det lättare att styra tempo och det går även att flytta den lite slalom för att få bakbenen att ha jämna rörelser och inte skutt.
När Turbo kunde krypa framför/bredvid mig när jag backade, så vände jag på mig och gick åt rätt håll. Fördelen med att backa och ha hunden krypande framför/bredvid, är att du ser hur hunden rör sig och kan belöna rätt saker. Jag använde targethanden rätt länge, och under tiden la jag även på en signal, som jag sedan fortsatte använda när jag tog bort handen. Jag belönade även när han kröp mot targethanden, för att han skulle förstå att det var det beteendet jag ville ha, och inte duttande i handen, när vi hade kommit så långt.
Men Tjapp har jag började direkt vid sidan, och med godis hjälp i handen, han fick krypa i rätt position direkt, och samtidigt "suga" på en godis, mitt jobb var att styra hans huvud, om huvudet är för högt lyfter armbågar och bröstkorgen, om huvudet är för lågt så lyfter rumpan. Nackdelen med denna metod är att det är svårt att se hur hunden kryper och lätt att belöna fel. Men, för Tjapp fungerar det fint, att köra detta med Trökk, som är en mycket ivrigare hund, hade inte fungerat, han använder allt för mycket muskler, och har svårt att hitta rytmen, och det blir bara skutt. Men, för att få bort godis handen på Tjapp, började jag stolpa med vänsterhanden när han började få fint flyt på krypet, och sedan belöna med högerhanden i positionen. Sen lyfter jag vänster handen mer och mer och han kryper fint i positionen .
De fel jag ser i krypet, är att vi oftast har för bråttom med att få de att krypa, vi drar fram de, och vi låter de krypa rätt långt i början, vilket gör att de blir trötta, och får dålig teknik.
Även att vi lockar med godis, och håller handen nära golvet, då åker oftast rumpan upp och det blir lätt skutt.
Det är även viktigt att tänka på hur vi går, här får man prova sig fram, ska jag gå med korta intensiva steg, långa steg, ska jag gå sakta eller fort? Prova, filma och utvärdera! Ibland kan en sån enkel sak som din gång påverka krypet!
Belöningspunkter! Vi har lätt att belöna i stopp, vilket gör att det blir oflyt, hunden tänker stopp, och den börjar även lättare att skutta fram.. Men även belöningsplaceringen, där vi serverar belöningen, kommer hunden att sträva mot ;)
Rutin, jag har ett eget ligg kommando inför krypet, på Turbo säger jag att han ska stanna när jag ställt upp, sen tar jag ett kort steg fram, innan jag lägger ner honom, detta för att han ska hamna i rätt position och inte för långt fram redan i början. Sen träna på att förbereda de för kryp, med sedan stå still en bra stund innan vi börjar röra oss, ofta har hunden lite bråttom iväg när vi lagt ner den och den vet att den ska krypa.. Så stadga är viktigt!
"FRI" signal, lär hunden att den inte får resa sig innan den får en fri signal, jag brukar kliva ur positionen innan jag friar hunden. Och, glöm inte bort uppsittet efter krypsträckan, det behöver oxå tränas :)
Alla hundar är olika, det finns inget facit på vad som fungerar på just din individ, så prova dig fram, och ha kul!
VAD TYCKER DU ÄR SVÅRAST MED KRYPET? Hoppas ni fått med er några tankar härifrån.